Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Początek diety redukcyjnej jest z reguły bardzo trudnym okresem. Nasz organizm, nieustannie przypomina, że otrzymuje zbyt mało jedzenia. Oczywiście jest to rzecz bardzo arbitralna, gdyż mózg zaczyna odbierać ten czas jako okres głodu, czyli zagrożenia dla egzystencji organizmu. I dzieje się to nawet w przypadku, gdy redukcja spożywanych kalorii [...]
[...] w regulacji masy ciała. Sytuacja ta ma działanie spowalniające metabolizm. Może się okazać, że kobieta będzie spalać aż o 70 kcal dziennie mniej. Być może to nie jest bardzo dużo, ale z czasem może się przyczynić do znacznego przyrostu masy ciała. Czy można temu jakoś zaradzić? Tak, np. pilnując bardziej diety lub dodając aktywność fizyczną. [...]
[...] aby w umiarkowanych ilościach spożywać biały ryż, wafle ryżowe, płatki owsiane błyskawiczne lub kukurydziane czy też chleb baltonowski. Taka forma węglowodanów jest często dużo łatwiej spożywana oraz trawiona niż razowy chleb, dziki ryż czy bułka pełnoziarnista. Oczywiście produkty z pełnego przemiału powinny stanowić jeden z ważniejszych [...]
Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Śniadanie a trening Jeszcze inaczej będzie sprawa miała się w przypadku porannych [...]
[...] jakości dodatki np. chuda wędlina, mozzarella i oczywiście warzywa. Tutaj świetnie sprawdzą się kiełki, roszponka, rukola, sałata, papryka czy ogórek, ponieważ nie mają zbyt dużo soku, który by zmienił konsystencję pieczywa, jak to może być w przypadku pomidora. A jeśli potrzebujesz bardziej sycącej kanapki, wówczas możesz ją zrobić z ugotowanym [...]
Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]
[...] we wsparciu procesów anabolicznych. Jak się okazuje, osoby niemające problemów z piciem mleka mogą skutecznie wykorzystać jego właściwości insulinotropowe, które są dużo bardziej nasilone niż w przypadku spożycia porcji węglowodanów. Wypicie więc tłustego mleka, które wsparte będzie porcją odżywki białkowej może okazać się idealną opcją, [...]
[...] więcej, nabiał, a w szczególności jogurty, są źródłem żywych kultur bakterii, mających dla naszego organizmu prozdrowotny wpływ. Z drugiej jednak strony, ogólnodostępne są dużo lepsze źródła białka, wapnia czy probiotyki. To, co obala prozdrowotny wpływ nabiału, to stopień jego przetworzenia. Większość produktów już od samego początku jest [...]
Trening siłowy skonstruowany jest z ćwiczeń, które ukierunkowane są na poszczególne grupy mięśniowe tak, aby tworzyły pewną synergię ruchową. Oznacza to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
[...] formą tego białka może rzeczywiście nieść ze sobą realny efekt przeciwzmarszczkowy. Tym bardziej że odżywki oparte o hydrolizaty kolagenowe dostarczają jednocześnie dużo dwóch innych aminokwasów stymulujących syntezę kolagenu i elastyny w fibroblastach naszej skóry – argininy i glutaminy. Sławomir Ambroziak Materiał reklamowy
[...] bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy zachodzi obawa, że tego błonnika nie będzie zbyt dużo. Załóżmy jednak, że on wie, co powinien zjadać. Błonnik znany jest z tego, że ma zdolność do tłumienia odczucia głodu. Ze względu również na to, że jest długo trawiony, [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]